Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet alle vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Mikäli et löydä vastausta alta, ota yhteyttä asiakaspalvelumme – selvitetään asia!

Otanko yhteyttä huoltoon vai isännöitsijään?

Huoltoyhtiö on taloyhtiön valitsema yhteistyökumppani kiinteistön teknisissä huoltoasioissa. Kun huomaat vikoja tai puutteita huoneistossasi tai yhteisissä tiloissa, ota yhteyttä huoltoon. Isännöitsijä on taloyhtiön toimitusjohtaja, joka huolehtii taloudesta ja hallinnosta. Kun sinulla on kysymyksiä, jotka liittyvät esim. vastikkeisiin, sopimuksiin tai taloyhtiön suunnitelmiin, ota yhteyttä isännöitsijätoimistoon.

Mistä tilaan huoneiston avaimen?

Osakas voi tilata avaimen ottamalla yhteyttä isännöitsijätoimiston asiakaspalveluun.

Avaintilauslomakkeen löydät täältä

Saako isännöitsijätoimisto automaattisesti tiedon asukaslukumäärässä tapahtuvista muutoksista vesimaksujen perintää varten?

Jos yhtiössä peritään henkilölukumäärään perustuvaa vesimaksua, osakkeenomistajan on ilmoitettava vastikevalvontaan huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä. Vesimaksujen perinnän oikeellisuutta verrataan myös vuosittain maistraatin asukastietoihin. Epäselvissä tapauksissa osakasta lähestytään kirjeitse.

Rahastoiko taloyhtiö maksetut vastikkeet tai maksamani lainaosuuden?

Asian saa vahvistettua ottamalla yhteyttä taloyhtiön kirjanpitäjään. Rahastointia koskeva tieto löytyy myös kyseisen vuoden tasekirjasta, joka on yksi tilinpäätöksen asiakirja. Rahastoinnista päätetään vuosittain yhtiökokouksessa.

Milloin lainaosuuden voi maksaa pois ja tuleeko siitä kustannuksia?

Lainaosuuden voi maksaa pois erikseen sovittavana ajankohtana. Poismaksumahdollisuus on pankista riippuen yleensä kaksi kertaa vuodessa. Tarkempaa tietoa saa ottamalla yhteyttä taloyhtiön kirjanpitäjään. Lainaosuuden maksamisesta veloitetaan isännöitsijätoimiston hinnaston mukainen palkkio lainaosuuslaskelmasta sekä pankin veloittamat kulut.

Mitä asiakirjoja tulee toimittaa kauppaan/perintöön/ositukseen/lahjaan liittyen kiinteistö Oy kaupoissa? (As Oy kaupat ilmoitetaan Maanmittauslaitokselle)

Kauppa: Jäljennös kauppakirjasta, osakekirjasta, jossa on siirtomerkintä sekä varainsiirtoveroilmoituksesta.

Lahjoitus: Jäljennös lahjakirjasta sekä osakekirjasta, jossa on siirtomerkintä.

Perinnönjako:  Jäljennökset perukirjasta, joka pitää sisällään vainajan sukuselvityksen, mahdollisen osituskirjan ja testamentin. Jäljennös perinnönjakokirjasta sekä osakekirjasta, jossa on siirtomerkintä.

Jakamaton kuolinpesä:  Jäljennökset perukirjasta, jossa näkyy sukuselvitys.

Ositus: Jäljennös osituskirjasta ja osakekirjasta, jossa on siirtomerkintä.

Milloin korjaustyöstä täytyy ilmoittaa?

Lue täältä, milloin osakkaan tulee ilmoittaa huoneistossa tehtävästä korjaustyöstä.

Miten saan nimen oveeni

Tee muuttoilmoitus huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiön yhteystiedot löydät taloyhtiön ilmoitustaululta. Huoltoyhtiö käy tämän jälkeen muuttamassa nimen oveen ja ilmoitustauluun.

Mistä tiedän, kuka on yhteyshenkilö taloyhtiötäni koskevissa asioissa?

Oman taloyhtiösi yhteyshenkilöt löydät huoneistotieto.fi -palvelusta

Talomme hissi ei toimi, kenelle ilmoitan asiasta?

Ilmoita viasta huoltoyhtiöön tai voit ottaa yhteyttä suoraan myös hissiyhtiöön, jonka yhteystiedot löytyvät hissistä.

Huoneistossani on tapahtunut vesivahinko, miten minun tulee toimia?

Pyydä huoltomies paikalle. Asiasta on hyvä ilmoittaa myös isännöitsijälle.

Naapurini viettää meitä häiritsevää elämää, kuinka teen valituksen?

Ilmoita asiasta kirjallisesti isännöitsijälle.

Mitä eroa on Isännöitsijäntodistus liitteineen myyntiä varten ja Isännöitsijäntodistus vuokrausta varten?

Isännöitsijätodistus on asiakirja, mikä sisältää kaikki keskeisimmät tiedot taloyhtiön historiasta, taloudellisesta tilasta, yhtiön rakennuksista ja niiden kunnosta sekä tehdyistä ja suunnitelluista korjauksista. Asuntokaupassa isännöitsijäntodistus saa olla korkeintaan kolme kuukautta vanha.

Mikäli tilaat todistuksen esimerkiksi pankkia tai perunkirjoitusta varten, riittää useimmissa tapauksissa todistuksen liitteenä aina toimitettava Kunnossapitotarveselvitys, ja tällöin voit tehdä tilauksen todistuksesta ilman liitteitä.

Isännöitsijätodistus vuokrausta varten on asiakirjana huomattavasti suppeampi, ja ehkä olennaisin ero on siinä, ettei ko. todistus sisällä tietoa yhtiön lainoista, tai huoneistokohtaisia velkaosuuksia.

Kyseistä todistusta tarvitaan nimensä mukaisesti tyypillisimmin tilanteissa, missä huoneisto halutaan vuokrata eteenpäin.

Voit tilata asiakirjat sähköisesti täältä.